lördag 19 maj 2012


Innanför andras väggar



En man vinglar till på väg över torget. Människor ser det hela och tänker för sig själva att "den där stackarn har fått sig ett järn för mycket".
I själva verket så är mannen neurologiskt sjuk och bara har problem med balansen.

Någon tittar ut genom fönstret och ser en kvinna ringa på dörren hos grannen. Hon har snygga kläder på sig och grannkarln kastar sig i armarna på henne.
Sanningen är att grannen har mist sin fru och det är fruns syster som nu kommer för att dela sorgen.

Arbetskamraten kommer med en ny lyxig bil. Alla börjar fundera på var hon fått de pengarna ifrån, hon med sin lilla lön. Spekulationerna om svartjobb, vinster eller kanske rent av prostitution far genom huvudena.

Människor dömer! Så har det alltid varit och så kommer det förmodligen alltid att vara! Allt är inte vad det ser ut som och vad det ser ut som sitter oftast i fantasin.
Tänk om vi människor kunde lära oss att inte lägga in värderingar i vad vi ser, inte lägga in fantasier utan bara göra konstaterande.

Den neurologiskt sjuke mannen kanske är hur lycklig som helst av det faktum att han överhuvudtaget kan vara ute själv. Eller så går han där ensam och önskar att han haft någon att hålla armkrok med.

Och skulle nu grannen inte ha mist sin fru och istället vara otrogen så vet vi inte varför. Vi har ingen aning om vad som händer innanför andra människors väggar - inte en gnutta vet vi!
Även om människor är gifta så kanske det inte ens finns något att vara otroget. Frun kanske inte vill eller inte längre kan pga sjukdom ed men vill ändå inte skiljas. VI vet inte, bara DE vet!

Kvinnan som kör den nya lyxiga bilen kanske miste sina föräldrar i en bussolycka utomlands. De lämnade eftersig en nyinköpt bil som dottern nu är överlycklig för att få ha.... som ett minne, som en känsla av att ha dem nära trots att de är borta.

Vad jag vill säga är att det kan finnas mycket tragedi bakom situationer som ser ut som något helt annat. Vad jag vill säga är att INGEN har rätt att döma.
Min älskade mor sa ofta att den utan skuld kan kasta sten.
Jag undrar, vem är utan skuld? Och vem har rätt att ändå döma?


RESPEKT! Så blir världen en bättre plats att leva i!


4 kommentarer:

  1. Såå bra... och, att låta andra sköta sina liv / aldrig döma någon. Lägga in en EGEN värdering, i någon annan eller annans, fria egna val och egna liv - med rätt att få sköta själv. Och allting, finns 10 olika svar på - om man talar - ställer frågor - talar rakt med någon annan - men då måste man våga det. Inneha mod.

    Den som låter, är så själv, som den själv låter... det handlar om dennes egna värld och synsätt, den som låter, yttrar sig. Som inte alls behöver gälla - för någon annan eller som denne tar sig/stäl sig - egenutnämnd frihet - och börjar yttra sig om (social brottslighet)... Och bestulna/den som fått sin rätt att få tala om sig själv - denne har ett helt annat svar på något när det gäller sin egna person.

    Hur fel detta blir...

    Så länge man talar om sig själv/kör sin egen bil/håller i sin egen ratt - och låter andra - hålla i sin egna ratt/köra sig själv/tala om sig själv själv - så skapas inte sociala fel och kaos som detta kan orsaka. För att alla inte är lika. Det blir felöversättningar, feltolkningar. Vi kan alla vara mycket olika, redan från födseln - ur skapelsen. Olika redan som spädbarn.

    Att inte köra sin egen bil/ratt/sig själv - och istället titta på andra och yttra sig om andra -brukar kallas för koncentrationssvårigheter. Svårighet i att koncentrera sig själv på sig själv. Kan nog vara, att man kan vara sökare också, söker efter vart man hör hemma? Att man är inte som de sina. Man kan vara lik en farfar eller morfar som inte lever längre t ex. Medans egna föräldrarna, är lik någon annan i släkten. Man kanske inte identifierar sig med sina föräldrar - för olika? Så man söker sig utanför och till andra, för att finna mer lika. Ett sökande, efter likasinnade - spegling. Hitta spegel, där tankar och funderingar överenstämmer mer med sina egna osv.

    Bara lite reflektioner... så här på kvällskvisten, på dina alltid lika bra inlägg! Kram goa du <3

    Ps ... På tal om egna värderingar - jag pluggar ju nu, skrivarlinje - och vi får jobba med och lära oss - att aldrig lägga in egna värderingar och på person - utan hålla oss neutrala, gestaltande, beskrivande bara... och det är lyssnaren/läsaren/mottagaren - som ska få göra sig själv en bild om vad denne läser, och hitta sin egna värdering... och inte bli pådyvlad någon annans. Alla i klassen har vissa svårigheter i detta, och får alltid tillsägelser av läraren om det vid rättningar - att skriva om en text, där egen värdering kommit fram... det stör läsningen för läsaren, mottagaren, som inte har köpt en uppslagsbok, utan en roman, thriller, komedi etc... men - alla i klassen - får jobba med detta, hela tiden tänka sig för innan, så det blir rätt. Det är mycket intressant och roligt att jobba med språket och språkvård och det vi får öva på skrivarkursen, jag tycker det är jättekul - min egna värdering... :o)... Ds

    Nu ska jag sluta - KRAM :o) /Nilla

    SvaraRadera
  2. Blir lika glad varje gång jag får ett gensvar, glad att ge något som ger eftertanke. Tack så innerligt för dina tankar!

    Bra liknelse detta med att köra bil!
    Om vi höll ordning på vår egen körning så skulle det inte bli så mycket krockar pga "okoncentreation" som du säger. Så sant!

    KRAMAR till dig fina Nilla

    SvaraRadera
  3. Jättefina tankar du skriver ner. Om ändå fler kunde tänka som du så skulle världen vara lite snällare.
    Man kan bry sig, utan förutfattade meningar.
    Önskar att vi alla kan vara medmänniskor inte motmänniskor ;-)
    Kram

    SvaraRadera
  4. Tack!
    Och varmt välkommen till min sida Ann-Louise!
    Så bra du uttrycker det - "medmänniskor inte motmänniskor"

    Ja det vore underbart om alla kunde bry sig och bry sig utan förutfattade meningar.
    Men vi alla kan bidra med ett strå till stacken och sprida önskan om en snällare värld och agera utifrån denna önskan.
    Alla bäckar små! : )

    kram

    SvaraRadera