fredag 11 januari 2013



Ingen eller skylla allt på en...



Det är riktigt skrämmande att förstå att människor går utan diagnoser år efter år trots att de är sjuka, påtagligt sjuka!

Jag har länge funderat över varför det blivit så här i vårt utvecklade land och kommit fram till en slutsats.

Vi i väst har ju blivit världsbäst på att dela upp kroppen i bitar. Hand dit, huvud dit, magen dit osv.
Detta gör att varje specialist bara ser sin egen del. Ibland övertolkar de symptom nästan som att de vill ha en patient. Ibland undertolkar de som att de inte vill ha en patient.

Problemet är dock att många människor faktiskt har två eller flera problem/sjukdomar och när specialisten då inte får in alla symptom i "sin" specialitet, ja då åker patienten ut med buller och bång. Alternativt så behandlas en av diagnoserna och resten bortses ifrån vilket gör att människan fortsätter ha problem med sin hälsa.

Vi tappar helheten!
Och har man väl fått en diagnos så är det många gånger så att vi blir övertygad om att en och samma sjukdom orsakar alla de symptom vi har. Man skyller så att säga allt på det man redan vet och det är inte alltid så hälsosamt när det faktiskt många gånger finns hjälp att få om man håller sinnet öppet.

Själv fick jag diagnosen Fibromyalgi året 1989. I själva verket var det även MS. Men allt skylldes på Fibron och man gjorde inte ens en röntgen då symptomen egentligen fodrade det. Först 2006 fick jag diagnosen MS!

Idag måste man vara sin egen läkare så man hittar rätt specialist till rätt del. Inte klokt alltså!
Detta leder inte bara till att människor går och lider i onödan och kostar sjukpenning osv i onödan. Det leder också till att människor faktiskt avlider! Jag har tyvärr många exempel på det.


Så var rädd om dig, ta hand om varandra och ställ krav på vården!
Så får vi hoppas att världen blir en bättre plats att leva i vad gäller detta också!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar