lördag 5 januari 2013



Beroendets pris!



Det är helt otroligt vad ett beroende, ett sjukt beroende kan påverka inte bara den som är beroende utan även hel rad andra människor och deras liv.

Det finns många sorters beroende. Det man vanligtvis brukar tänka på är väl alkoholberoende, men det finns oändligt många beroenden ex spelberoende, sockerberoende, nikotinberoende, fantasiberoende, narkotikaberoende osv osv.
Men de har alla de gemensamma nämnarna för beroendets baksidor, bland annat isolering och anhöriga som inte mår bra.

Det finns inget så påhittigt som en som är beroende!
Om vi tar alkoholisten så finns det hundratals sätt att gömma spriten, hundratals sätt att ta den och förvara den. Och som att det inte räcker... hundratals sätt att bli ensam så att man med gott samvete kan njuta av den.

Att man smutskastar sina nära för att i andras ögon ha skäl att vara ensam eller drick är inget som känns märkligt, man måste ju rättfärdiga sitt handlande. Att ljuga om sin åtrå till sin käresta dvs sin flaska är i alkoholistens ögon inte det minsta betänkligt.
Men som jag ser det så är det inte värre att vara otrogen eller ljuga om något annat sätt. Kanske tom tvärtom? Det är värre att ljuga om alkoholism för det kan ta död på personen det gäller och det kan ställa till mycket ensamhet, oro, uppgivenhet och annat hos de anhöriga.

Det värsta en anhörig kan göra är att spela med, men ibland orkar man inget annat.
Att år efter år slå näven i bordet och hota med det ena och det andra utan att det fungerar är frustrerande.
Så som jag skrev i ett inlägg för länge sedan nu - döm inte vad som händer hos andra så länge du inte är innanför dennes väggar och kan se med egna ögon.

Och om ni känner någon som har problem, blunda inte! Det är inte att lägga sig i, det är att ge möjlighet till hjälp!
För tillsammans skapar vi en bättre värld!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar