måndag 30 april 2012



Den enda du kan förändra är dig själv!

 

När man är kär och endrofinförgiftad (ett ämne som skapas i kroppen då man mår riktigt bra. Besläktat med morfin. Alltså något man blir "hög" av!) så har man en tendens att bara se det som är bra, tycka om sånt som man senare kommer avsky och det värsta av allt.... man tror man kan förändra den andra genom kärleken!

Allteftersom endorfinhalten sänks så ställs högre krav, irritationen över småsaker dyker upp, MEN man tror fortfarande att man kan göra om den andra människan. Hur går det ihop???

Vad jag lärt mig av livet är att INGEN ändrar sig eller förändras pga att någon annan vill det! INGEN!
Man kan ALDRIG bestämma eller försöka manipulera vad en annan människa skall känna, tänka eller tycka. Spelar ingen roll hur mycket energi och kärleksfulla omtänksamma handlingar du levererar. Om inte människan vill ändra sig, om människan inte är redo för nya känslor eller om det egentligen inte finns någon anledning till förändring så förblir det som det är.

Det enda man kan göra i så fall är att hoppas och vänta.
Man kanske får vänta ett helt liv utan några resultat, man kanske får vänta ett halvt liv och får bara uppleva en liten förändring.
Ingen ÄKTA förändring eller känsla kan tvingas fram!

Vi förändras dock vanligtvis i takt med åldern. En liten förändring då och då och kanske en stor pga någonslags kris i livet som ställer allt på sin spets. Man omvärderar, släpper taget om gammalt och hittar nya vägar, kanske tom nya känslor. Men först då, när man gör det av egen fri vilja och kraft kan det "nya" vara äkta.

Det finns ju de som har genomgått stora svåra saker och lever vidare som att ingenting har hänt. Då kan jag känna sorg!
Men när en människa trots ett erkänt hårt och kallt liv plötsligt vågar öppna upp och ta in en annan människa, visa sin inre värme, sin kärlek, sin ödmjukhet  - ja då är det så fantastiskt vackert att beskåda och en sån ära att få vara med.

Det är så vackert just för att det är äkta! Och äkta vara är det enda som egentligen betyder något! För tomma ord och dimmridåer kan aldrig leda till något bra. De är roliga i stunden, men har inget varaktigt värde.

Så.... TRO inte att du kan förändra någon annan, för den enda som kan förändra sig är du själv... om du vill och är mogen för det. Men då blir det också äkta vara om det väl händer.

Om du älskar någon tillräckligt mycket så ger du den människan respekt för vad människan än väljer att vara, känna och tänka. Du behöver inte tycka om allt, men av någon anledning så älskar du ju människan för det den ÄR. Och har du ändå en önskan om en viss förändring så ge människan tid, all tid i världen.
Det, för mig, är kärlek!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar