söndag 4 november 2012



Vad är det vi reagerar på?
Egentligen!



Det är inte konstigt att det finns krig i våran värld när människor inte ens förstår sina egna reaktioner!
Än mindre andras reaktioner.

Så vad är det vi reagerar på - egentligen?

När någon drar ett skämt och alla skrattar utom en, som istället blir arg och känner sig påhoppad, vad är det då dessa människor reagerar på? Varför skrattar de som skrattar och varför känner den som blir arg sig påhoppad av något som inte ens var ämnat för denne personligen?

Svaret är så enkelt - våra erfarenheter, vår situation, livet fram till denna dag, denna stund. Vi kan inte reagerar utifrån något annat för vi har inget annat än det vi varit med om och tagit in. Vi reagerar så som vi beslutat oss för att reagera dvs antingen medvetet eller omedveten, vilket förstås är det vanligaste.

Så börjar ofta missförstånd och de kan trappas upp än mer när det kommer reaktioner på reaktionerna!
Då kan det bli en riktig soppa där till slut ingen vet vad som egentligen startade det hela.

Jag brukar tänka - vad är det som får dig att reagera så här?
För jag vet att det alltid alltid finns en orsak - alltid!

Om vi nu tar detta med skämt så kanske jag som stundtals handikappad inte tycker det är så himla kul med skämt om rullatorer. Om man precis gått på en riktig nit, blivit sviken så kanske man inte tycker det är så kul men skämt om hur korkad man kan vara. Om man nyss mist någon kär så kanske man inte tycker det är så kul med skämt om döden. Osv osv!

Det vi borde öva på... vilket inte är helt enkelt förstås.... är ju att fundera på vad vi egentligen reagerar på. Är det just det som vi reagerar på eller finns det något där bakom som gör att vi flyger i atomer?
Och när en människa reagerar på ett oväntat sätt, då kan man tänka på att det helt säkert finns något där bakom som lett till denna reaktion och då inte elda på situationen genom att ta strid för vad som är rätt eller fel att tycka.
För det handlade ju egentligen inte om det! Det handlade om något annat som man kanske inte ens kan få ta del av för det är för privat, det gör för ont.

Så jag kommer tillbaka till det jag brinner för - förståelse!!!
Förståelse för att man kanske inte förstår. Förståelse för att en människa kan reagera underligt utan att man behöver förstå varför. Förståelse för att vi är olika, haft olika liv och därför reagerar olika. Detta innebär också att vi bör försöka tänka lite grann på vad vi säger också, man behöver inte säga allt, man behöver inte alltid använda så starka ord. Ord är mer kraftfulla än man kanske tänker på.

Förståelse för att vi ju trots allt är unika, allihopa!


Förståelse kan göra vår värld till en bättre plats att leva i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar