fredag 21 september 2012


Förlåt dig själv!


Vi formas från barnsben oavsett om det från omgivningen är en medveten formgivning eller inte. Vi tar intryck av allt vi ser, hör och är med om. Vi formas ständigt!

Det som var sanningar för oss som unga är för det mesta bara något man senare ler åt. Sanningarna om livet förändras med tiden, av erfarenheter, av allt vi tar in.

Att ha gjort saker tidigare i ens liv som kanske inte var helt genomtänkta är något de flesta av oss gjort. Tyvärr så blir ibland andra människor drabbade, ibland är det bara oss själva vi gjort illa.

Men att släpa på dessa lidanden som om de vore tatueringar i en själv är inte bara ohälsosamt, det är faktiskt också rent dumt!

Så länge saker inte gjorts för att avsiktligt skada någon annan så är det bara en del av livet, det är så livet är - vi gör misstag! Om du tror för ett ögonblick att ingen annan gjort liknande misstag eller att dina är värre än någon annans så har du fastnat i ett martyrskap som inte är till någon nytta överhuvudtaget.

Det enda vi kan göra är att lära av det vi gjort eller det vi varit med om. Förstå att vi inte ska göra om det och kanske försöka få andra människor att inte göra samma sak. Vilket inte är helt lätt då speciellt ungdomar  vill och tydligen måste skaffa sig sina egna erfarenheter och lära av sina egna misstag.

Det är skillnad på att göra misstag och på att göra sig själv till offer! Spelar ingen roll om dina misstag tom har drabbat dina egna barn eller någon annan närstående. Du har agerat utifrån den du var skapt till att vara just då vid det speciella tillfället.

När man inser det kan man gå vidare och man förlåter sig själv. Inte så att man måste gottgöra, men man tänker sig för när man agerar eller reagerar framöver. Och det är det som är poängen med att samla erfarenheter - att vända framtiden till något bättre och sundare.

Så förlåt dig själv för att ha gjort saker som du senare inser var fel och gör livet bättre för både dig och andra genom de erfarenheter du skaffat. Det är så livet ska levas, det är enda sunda vägen att gå.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar